Ontspanningsmassage- waarom is dat nou zo ontspannend?

Ontspanningsmassage – de naam zegt het al. Een massage waarbij het hoofddoel ontspanning is. Maar hoe kan dat nou? Hoe komt het nou dat een ontspanningsmassage zo ontspannend is? En dat je je zo goed voelt naderhand?

Elke mens heeft behoefte aan aanraking. Het is zelfs een van onze basisbehoeften. Net zoals eten en drinken. Onvoldoende aanraking kan leiden tot onrust, verdriet, angst, het “niet lekker in je vel zitten.” Er vindt nog volop onderzoek plaats naar de het effect van aanraking, of het ontbreken ervan, maar dat een aandachtige en respectvolle aanraking nodig is, is een feit!

Hoe het precies werkt dat je na een ontspanningsmassage, je zo goed voelt, is een ingewikkeld, zeer uitgebreid biologisch verhaal. Voor nu, ga ik een korte samenvatting geven van verschillende hormonen die bijdrage aan het fijne, ontspannende gevoel.

Enkele van deze zijn:

Endorfine:
Endorfine is een neurotransmitter. Dit is een chemische stof die zorgt voor de prikkeloverdracht van je ene zenuwcel naar de andere. Simpel gezegd zou je kunnen zeggen dat deze stoffen je lichaam zeggen wat te doen. Van nature maakt je lichaam endorfine aan als bescherming tegen pijn. Bijv. in de laatste weken van de zwangerschap maakt het lichaam van de vrouw meer endorfine aan om de bevalling dragelijker te maken. Ook maakt je lichaam endorfine aan bij het krijgen van een massage. Hierdoor daalt je stress- en angstniveau en is het tevens een flinke oppepper voor je immuunsysteem!

Serotonine:
Serotonine is ook een neurotransmitter die ook wel het gelukshormoon wordt genoemd. Dit omdat deze zo’n grote impact op je humeur heeft. Als je lichaam te weinig serotonine aanmaakt kan je last krijgen van kwalen als slapeloosheid, onrustig gevoel, hoofdpijn, spierkrampen enz. Doordat massage het serotonine niveau van je lichaam verhoogt, kan massage werken tegen bovenstaande klachten. Andere manieren om het serotonine niveau in je lichaam te verhogen zijn sporten, zonnebaden (de aanmaak van vitamine D ondersteunt de aanmaak van serotonine) en gezonde voeding.

Oxytocine/Vasopressine:
Oxytocine wordt ook wel het “knuffelhormoon” genoemd. Dit omdat het een grote rol speelt bij de hechting tussen moeder en kind. Oxytocine komt alleen bij vrouwen voor. Bij mannen heet een vergelijkbaar hormoon vasopressine. Een hoog oxytocine gehalte zorgt voor een gevoel van vertrouwen en verbondenheid. Daarnaast heeft het een positief effect op je doorbloeding, zorgt voor een rustige hartslag en minder stresshormonen in je bloed. Mensen produceren dit hormoon wanneer ze aandacht, liefde en warmte krijgen. Massage omvat al deze aspecten en is een heel directe vorm van aandacht, doordat je letterlijk aangeraakt wordt. Een massage is dus een uitstekende manier om je oxytocine niveau te verhogen.

 
Herken jij bovenstaande effecten van een ontspanningsmassage? Laat het mij weten in een reactie!

 

 

 

Vertel uw netwerk over ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.