Onderlinge kindermassage in de klas

Ben je op zoek naar een manier om de onderlinge verbondenheid in je klas te vergroten? De kinderen leren om op een respectvolle manier met elkaar om te gaan? Wil jij ze sterker maken, door ze te leren hun grenzen aan te geven en om te gaan met die van een ander? Dan is onderlinge kindermassage in de klas misschien iets voor jou!

Wat houdt dit in?

Onderlinge kindermassage in de klas is een laagdrempelige en ontspannen manier om kinderen verschillende sociaal emotionele vaardigheden aan te leren. In de massagelessen werken de kinderen in tweetallen. De massage wordt over de kleren heen gegeven, waarbij rug, schouders, armen en handen worden gemasseerd. Degene die gemasseerd word kan gewoon blijven zitten op zijn eigen stoel. Als school hoef je er niks voor aan te  schaffen.

Wat kan de onderlinge kindermassage voor de klas betekenen?

  • kinderen leren op een aandachtige en respectvolle manier contact maken met elkaar.
  • kinderen leren hun grenzen aan te voelen, deze aan te geven en om te gaan met die van een ander.
  • kinderen leren goed voor zichzelf en voor de ander te zorgen.
  • kinderen leren dat hun gevoelens er mogen zijn en dat hun grenzen gerespecteerd worden. Dit draagt bij aan een positieve ontwikkeling van hun eigenwaarde en zelfvertrouwen!

Verder draagt deze methode bij aan:

  • een rustmoment in de klas → het hormoon oxytocine wordt verhoogd wat er o.a. voor zorgt dat kinderen ontspannen voelen en zich beter kunnen concentreren.
  • de fysieke gezondheid wordt verbeterd. Zo wordt o.a. het afweersysteem versterkt en kunnen klachten als pijn en slecht slapen veranderen.
  • door de positieve, veilige aanraking wordt de onderlinge verbondenheid vergroot en een gevoel van saamhorigheid gecreëerd. Hierdoor kan pestgedrag afnemen.*

Nieuwsgierig of enthousiast geworden? Lees meer over de mogelijkheden!

 

* In Scandinavie heeft onderzoek aangetoond dat dor structureel wekelijks massagelessen in te plannen het pestgedrag is gedaald van 15% naar 1%